Wormen bij de hond

Spoelwormen

Worminfecties, met name spoelworminfecties komen bij de hond vaak voor. Infecties met spoelwormen hebben niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de hond, maar vormen ook een risico voor de gezondheid van de mens. Spoelwormen zijn tot 18cm lange, bleekroze wormen die in de dunne darm van de hond leven. Soms zijn ze zichtbaar als een soort “elastiekjes” in de ontlasting of braaksel. De spoelworm produceert erg veel eitjes die via de ontlasting van het dier de buitenwereld bereiken. In de eitjes ontwikkelen zich larven. Nu is het eitje besmettelijk geworden voor andere honden die de uitwerpselen besnuffelen. De besmetting verloopt via de bek. In de darm verlaten de larven de eitjes, ze ontwikkelen zich niet direct maar maken een trektocht door het lichaam. Bij oudere honden blijven de larven ergens in het lichaam steken en kunnen heel lang in een ruststadium aanwezig zijn.

Bij drachtige honden ontwaken de larven weer en besmetten zo de ongeboren pups in de baarmoeder. Na de geboorte van de pups kunnen deze ook nog besmet worden via de moedermelk, waardoor er zich bij de pup al op heel jonge leeftijd volwassen spoelwormen kunnen ontwikkelen. Ook bij de zogende teef onstaan volwassen spoelwormen.

Gevolgen van de spoelworminfectie:

Een infectie kan symptoomloos verlopen maar toch schade veroorzaken. Hierbij kan men denken aan groeivertragingen, hoesten wanneer larven tijdens hun trektocht de longen bereiken en verstoppingen van de darmen door volwassen spoelwormen. In het ergste geval kan de hond overlijden door een scheur in de darmen bij een verstopping of door schade aan de lever en longen door passerende larven.

Ook bij de mens kan een infectie met spoelwormen optreden door het oplopen van een besmetting in tuinen, plantsoenen, groenstroken en zandbakken. Kinderen lopen door hun speelgedrag een veel groter risico dan een volwassene. De larven ontwikkelen zich niet tot volwassen wormen maar maken wel hun trektocht door het lichaam en komen zo in verschillende weefsels en organen terecht. Daar kunnen kleine ontstekingshaardjes ontstaan. De meeste infecties verlopen zonder ziekteverschijnselen. Wanneer er wel ziekte- verschijselen optreden zijn dit vaak griep-achtige verschijnselen zoals moeheid, spierpijn en buikpijn. Ook kunnen kinderen longproblemen (CARA) krijgen.

Adviezen.

  • laat honden niet uit op plaatsen waar veel kinderen spelen of, nog beter, ruim de ontlasting op
  • Verwijder ontlasting die aan de haren van de dieren blijft hangen
  • Verschoon regelmatig de ligplaatsen van hond
  • Sluit zandbakken af
  • Handen wassen na het buiten spelen
  • Ontworm honden regelmatig

Lintwormen

De lintworm die bij de hond voorkomt, wordt ook wel de vosselintworm genoemd. Deze is erg gevaarlijk voor de mens. Daarom s het erg belangrijk de hond te ontwormen bij een lintworminfectie. Een lintworminfectie is vaak goed zichtbaar doordat er ei-pakketjes rond de anus kleven. Deze zien er uit als een grote rijstkorrel.

Ontwormingsschema voor de hond:

  • Pups: - op 2, 4 en 6 weken. Daarna iedere maand tot de leeftijd van 6 maanden
  • Zogende teven: - tegelijk met de pups
  • Volwassen honden: - 4x per jaar

Bij het ontwormen met Stronghold moet een drachtige teef 2 weken voor de verwachte werpdatum behandeld worden, dit moet na 4 en 8 weken herhaald worden. De pups zijn dan tot 7 weken beschermd en hoeven niet apart ontwormd te worden.