Tekenbestrijding en tekenziekten bij de hond

In de regio rondom Eindhoven komen erg veel teken voor. Teken lijken op kleine spinnetjes en komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Ze leven in hoog gras of in bladeren. Teken leven van bloed van dieren of mensen.

De levenscyclus van een teek

Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig. Ze gaan hiervoor op zoek naar een dier of mens. Dat noemen we de gastheer. Als deze gastheer besmet is met de lymebacterie (de bacterie Borrelia burgdorferi), kan de teek ook besmet raken. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Daar gaat de teek over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de lymebacterie bij zich. Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Als de teek besmet is, kan tijdens de bloedmaaltijd ook de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood. De eitjes zijn niet geïnfecteerd met de lymebacterie. Teken raken pas besmet tijdens een bloedmaaltijd van een met de lymebacterie besmet dier (vooral kleine knaagdieren, reeën en vogels). (Bron: RIVM) Een volledige cyclus kan wel twee jaar duren.
In het kader van het Natuurkalenderonderzoek van Wageningen University vangen 11 groepen vrijwilligers sinds de zomer van 2006 maandelijks teken op vaste locaties van 200 vierkante meter in natuurgebieden verspreid door heel Nederland. In 2013 werd een recordaantal van 16.500 teken gevangen. Dat is 64 procent meer dan het gemiddelde over de voorgaande zes jaren. Het aantal larven lag met 12.000 66 procent hoger dan voorgaande jaren en het aantal nimfen met ruim 4.000 66 procent hoger. Het aantal volwassen teken lag met bijna 400 teken vrijwel op het gemiddelde. (Bron: Wageningen Universiteit en RIVM).

Tekenbeet App

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in AppStore (voor iPhone). Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Ziekte van Lyme

Uit onderzoek is gebleken dat honden ook vatbaar zijn voor de ziekte van Lyme. Vrijwel alle honden worden in hun leven wel een keer door een teek gebeten en waarschijnlijk ook door teken die besmet zijn met de Lyme bacterie. Toch worden lang niet alle honden ziek. Blijkbaar hebben veel honden een natuurlijke weerstand tegen de ziekte. Vooral jonge honden lijken weinig kans een infectie op te lopen. Vanaf 4-6 jaren worden honden vatbaarder voor infecties en bepaalde rassen lijken vatbaarder te zijn dan andere. Toch kan het erg lang duren voor de honden na een infectie ziek worden.
Berner Sennenhonden, Labrador Retrievers, Terriërs, Teckels en Bouviers en kruisingen van deze rassen lijken vatbaarder te zijn dan andere rassen.
De ziekteverschijnselen geven meestal een algemeen zieke hond met koorts en kreupelheid. Als er gedacht wordt dat uw hond de ziekte van Lyme heeft, kan dit door een bloedtest onderzocht worden en kan de hond behandeld worden.

Babesia

De ziekte van Lyme is niet de enige ziekte die in Nederland door teken wordt overgebracht. Lange tijd werd gedacht dat de ziekte Babesiosis alleen in zuidelijke landen voorkwam. De laatste jaren is de Babesia parasiet echter ook gevonden bij honden in Nederland die nooit in het buitenland waren geweest, en de teek die Babesia overbrengt, is ook in Nederland gevonden. Babesia komt dus sinds kort ook in Nederland voor en wordt door teken overgebracht.
De Babesia parasiet hecht zich na infectie aan de rode bloedcellen van de geïnfecteerde dieren. Deze rode bloedcellen worden daardoor beschadigd en afgebroken door het lichaam van de hond. Dit geeft bloedarmoede, koorts en door de afbraakprodukten van bloed in de urine ook verkleurde urine. Babesiosis is een ernstige ziekte die zonder behandeling dodelijk zal verlopen.

U kunt uw hond in laten enten tegen de ziekte van Lyme en Babesiosis, maar waarschijnlijk is het veel belangrijker om iets aan preventie te doen.

Preventie

Hiervoor zijn een aantal middelen goed bruikbaar en andere minder. Voor een advies op maat kunt u het beste contact met ons opnemen.

Let op: tekenbestrijding van de kat is compleet anders dan bij de hond.

Geef daarom ook nooit tekenmiddelen voor de hond aan uw kat! Mocht dit per ongeluk toch gebeuren: raadpleeg dan direct uw dierenarts!