Voeding van het konijn

Pelletvoeding

Geperste brokjes; 20 tot maximaal 40 gram voer per kg konijn per dag. In principe is ieder soort pelletvoeding voor konijnen geschikt met minimaal 18% ruwe vezels en maximaal 16% ruw eiwit. Eventueel kan een deel van de pellets vervangen worden door boerenkool, bloemkool, bietenloof, wortelen met loof, lof, andijvie, paardebloembladeren, weegbree, appels, beuk of wilg.

Hooi

Altijd ter vrije beschikking. Dit werkt ook preventief op het krijgen van haarballen.

Geen kool, sla of klaver geven.

Dit geeft teveel gasvorming in de darmen.

Gemengd konijnenvoer kan het beste vermeden worden

Konijnen zullen alleen de lekkere dingen eruit eten. Vooral de granen zijn dan erg in trek. Het konijn krijgt naar verhouding te veel granen binnen en te weinig Calcium. Met name voor de kwaliteit van het gebit kan dit schadelijk zijn. De kaak wordt dan te zacht om goed steun te geven aan de harde kiezen. De kiezen kunnen dan schever komen te staan, met haken aan de kiezen en wonden in de mond tot gevolg. Als dan toch gemengd konijnenvoer gevoerd wordt, mag er slechts beperkt gevoerd worden. Het konijn moet dan alle grondstoffen wel opeten. Als richtlijn wordt dan 30 g/kg/dag gemengd voer aangehouden worden. Als het konijn dit niet allemaal op eet, moet minder gemengd voer gegeven worden.

Acute Diarree

Bij acute diarreekan het verstandig zijn om de eerste dagen alleen hooi en water te geven, op voorwaarde dat het konijn gewend is om hooi te eten. Bij dieren die niet gewend zijn om hooi te eten, moet de hoeveelheid pellets geleidelijk verminderd worden. Begin dan met 40 g/kg/dag pellets en bouw dit langzaam af tot de keutels normaal worden. Het konijn gaat zelf (meer) hooi eten als de hoeveelheid pellets vermindert. Als de keutels weer normaal zijn, kan geleidelijk begonnen worden de hoeveelheid pellets weer wat op te voeren. Het duurt ongeveer 2 tot 4 weken voor een voerverandering ook verandering van de keutels geeft, dus het is een kwestie van volhouden.