Castratie en sterilisatie bij de kat

“Castratie” betekent het wegnemen van de geslachtsklieren (eierstokken of testikels); “sterilisatie” betekent het afbinden van de eileider of zaadstreng. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. In de diergeneeskunde voeren we vrijwel alleen castratie’s uit (ook bij de poes dus!) omdat bij een sterilisatie de poes gewoon krols blijft worden en de kater ongewenst gedrag blijft houden. Dit is vaak juist de reden om een dier te laten opereren.

Poes

Vrijwel alle poezen worden gecastreerd. Hiervoor zijn een aantal redenen:

  1. Omdat een krolse poes de nachtrust van het baasje vaak verstoord.
    Een poes wordt gemiddeld eens in de drie weken krols. Dit duurt dan enkele dagen. In deze periode zijn poezen onvermoeibaar, dag en nacht, op zoek naar aandacht.
  2. Om ongewenste nestjes te voorkomen.
    Ongecastreerde poezen die buiten lopen, worden meestal snel gedekt door een kater uit de buurt.
  3. Om tumoren van de melkklieren te helpen voorkomen.
    Ongecastreerde poezen krijgen veel vaker last van tumoren van de melkklieren. Deze tumoren zijn bij de kat in 95% van de gevallen zeer kwaadaardig.

Het gebruik van de poezenpil wordt door ons afgeraden omdat dit het ontstaan van melkkliertumoren erg stimuleert. Gebruik van de poezenpil kan op jonge leeftijd al tumoren opwekken.

Poezen kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden gecastreerd worden. Dit is dus al voor de verwachte eerste krolsheid.

Kater

Ook vrijwel alle katers worden gecastreerd. De belangrijkste reden hiervoor is dat volwassen katers een zeer doordringende urinegeur krijgen. Daarnaast gaan veel katers deze lucht in huis verspreiden door overal te gaan ”sproeien”. Ze urineren dan overal tegenaan om hun territorium af te bakenen. Dit geeft een enorme stankoverlast en is ook niet best voor het meubilair. Ongecastreerde katers hebben ook een veel groter territorium dan gecastreerde katers. Doordat ze grote afstanden afleggen , is er een veel grotere kans op o.a. verkeersongelukken en bijtwonden van andere katten en honden.

Katers worden meestal gecastreerd rond de leeftijd van 6 maanden. Als nadeel kan genoemd worden dat de stofwisseling iets veranderd, zodat sommige poezen en katers sneller (te) zwaar worden. Meestal is dit op te lossen door de hoeveelheid voer iets aan te passen.