Gescheurde voorste kruisband

Een gescheurde voorste kruisband is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 3,5 % van alle honden krijgt er ooit mee te maken. Honden met een “rechte knie” zoals Boxers, Rottweilers en verschillende poolhonden krijgen dit vaker dan gemiddeld. Ongeveer 30% van de honden die een voorste kruisband scheuren, krijgen dit ook aan de andere achterpoot.

Meestal ontstaat een gescheurde voorste kruisband tijdens het spelen. De hond verdraait zijn knie en loopt direct kreupel. De klachten worden vaak na enige tijd wel minder, maar de hond blijft de poot niet goed belasten. De dierenarts merkt vaak bij het onderzoek dat de knie te dik is en dat het scheenbeen naar voren verplaatsbaar is ten opzichte van het bovenbeen. Op een röntgenfoto is de voorste kruisband zelf niet zichtbaar, maar wel een te grote hoeveelheid gewrichtsvloeistof in het kniegewricht en vaak ook een te ver naar voren verplaatst scheenbeen. Bovendien kan men op de röntgenfoto andere problemen zoals verregaande slijtage, een fractuur of een bot tumor uitsluiten.

Als de diagnose eenmaal gesteld is, zal in de meeste gevallen het advies zijn om de hond (of kat) te laten opereren. Hiervoor zijn enkele honderden verschillende manieren beschreven. In onze praktijk hebben wij gekozen voor de veel toegepaste operatie volgens “Flo” voor de wat lichtere honden en voor de “Tightrope” methode voor de zwaardere honden. Deze methoden combineren een goed resultaat met relatief lage kosten ten opzichte van bijvoorbeeld de TPLO of TTA methode.

Na de operatie is er een revalidatieperiode van 2 maanden. Het is erg belangrijk dat de hond zich in deze periode rustig houdt. Hij mag alleen aan een korte riem naar buiten en nooit los lopen. Ook niet even in de tuin. Fysiotherapie wordt altijd aanbevolen door ons.

.