Operaties

In onze praktijk worden dagelijks veel operaties uitgevoerd, variërend van castraties tot buik- en borstchirurgie, tumorchirurgie en orthopedie (bot- en gewrichtsoperaties).

De patiënten worden vaak ’s ochtends gebracht. Ze worden dan eerst goed onderzocht om eventuele risco’s uit te sluiten. Hierdoor is de kans op problemen tijdens de narcose veel kleiner. De narcose en de ingreep worden met de eigenaar besproken en er wordt afgesproken hoe laat de patiënt weer opgehaald mag worden. Voor kleinere ingrepen wordt gekozen voor een zo kort mogelijke narcose. Voor grotere ingrepen krijgen honden vaak eerst een prik om rustig te worden. De eigenaar blijft er dan nog even bij, zodat stress zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Operatie

Bij alle honden, en bij veel katten wordt een infuusnaald ingebracht zodat er makkelijk, veilig en snel narcosemiddelen of medicijnen gegeven kunnen worden. (Lees ook ons artikel over anaesthesie). Er wordt bij elke operatie aan een optimale pijnbestrijding gewerkt. Als de patiënt onder narcose is, wordt deze aangesloten op de bewakingsapparatuur en wordt er een buisje in de luchtpijp gebracht voor de beademing.

Operatie

De operatieplaats wordt geschoren en gewassen zodat er hygiënisch gewerkt kan worden. Daarna wordt het operatiegebied steriel gemaakt. Voor elke operatie wordt een nieuwe steriele doek, mesje en hechtdraad gebruikt. De chirurg is gekleed in een steriele jas en steriele handschoenen, een wegwerp mondkapje, haarnetje en overschoenen voordat de operatiekamer betreden wordt. Tijdens de operatie wordt de patiënt zowel door de bewakingsapparatuur als door de assistente voortdurend gecontroleerd. De operatie wordt met zorg uitgevoerd en zo net mogelijk gehecht, bij voorkeur met onderhuidse, oplosbare hechtingen. Hierdoor is een kap na de operatie meestal overbodig. Wanneer de patiënt bijkomt uit de narcose, krijgt deze rustig de gelegenheid uit te slapen.

Operatie